Gayrimenkul sektöründe 2021 yılı zorlu pandemi şartları ve uluslararası seyahat kısıtlamalarına rağmen önemli gelişmelere sahne oldu. Ocak ve Mart ayları arasında yabancı yatırımcılara 9887 adet konut satılırken, bu sayı tarihin en yüksek ikinci ilk çeyrek istatistiği olarak kayıtlara geçti. Yılın ilk çeyreğinde Mart ayı en çok satışın gerçekleştiği ay oldu. Yabancı yatırımcıların toplam 4248 konut satın altığı Mart ayında, geçen yılın aynı dönemine göre %39,9 yükseliş kaydedildi. Bu veriler, güvenlik ve sağlık hizmetleri ihtiyaçlarının ön plana alındığı pandemi döneminde yabancı yatırımcıların Türkiye’ye ilgisinin artarak devam ettiğini gösterdi.
Yılın ilk çeyreğinde yabancı yatırımcıların 5024 adetle en çok konut satın aldığı il olan İstanbul’u sırasıyla Antalya, Ankara ve Mersin takip etti. Türkiye’de en çok konut satın alan yabancı ülke vatandaşları İranlılar olurken onları Iraklılar, Ruslar, Afganlar ve Kazaklar takip etti.
Yıllık toplam 50 milyar doların üstünde bir meblağ ile dünyanın en büyük gayrimenkul yatırımcısı olan Çin vatandaşlarının son dönemde Türkiye’ye olan ilgisinin artışı da dikkat çeken bir başka veri oldu. Ocak-Mart ayları arasında 235 adet ile bu yıl Türkiye’den en çok konut satın alan 9. ülke olan Çin’in yakın gelecekte bu sıralamada daha yukarıda yer alması bekleniyor.
Yabancı yatırımcının Türk vatandaşlığına ilgisi
2021’in ilk çeyreğinde yabancıların Türkiye’deki emlak yatırımlarının %24,3’ü vatandaşlık elde etme amacıyla yapıldı. Gayrimenkul yatırımı yoluyla vatandaşlık elde eden yabancılar bu süreçte 2963 adet konut satın alırken en çok tercih ettikleri şehir ise İstanbul oldu. İstanbul, vatandaşlık elde etmek için yapılan gayrimenkul yatırımlarının %80,9’una ev sahipliği yaparken megakenti Antalya ve Ankara takip etti.
Pandeminin gayrimenkul tercihlerine etkisi
Pandemi döneminde emlak sektörüyle ilgili dikkat çekici bir diğer veri de turistik ilçelerde bulunan konut satışlarındaki artış oldu. Uzun süre evlerde kalınmasına bağlı olarak yaşam alanlarının ev sahiplerine yetmemesi, balkon ve bahçe kullanımının öneminin anlaşılması gibi sebepler doğaya dönüşü hızlandırdı. Halihazırda yazlık sahibi olanların şehirden yazlıklara taşındığı bu süreçte ev sahibi olmak isteyenlerde de daha büyük ve ferah evlerde yaşama isteği oluştu.
Yıllardır iş yerlerine, eğitim olanaklarına, sosyal hayata yakın olması nedeni ile şehir merkezindeki küçük evleri tercih eden insanlar, uzaktan çalışma alışkanlığı kazandıktan sonra merkezden uzak, daha sakin, tatil bölgelerinde yer alan, geniş iç mekanlara sahip, balkonlu ve bahçeli gayrimenkullere yönelmiş durumda.
Yabancılar turistik bölgelerden ev alıyor
Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kalabalık şehirlerdeki apartmanlardan uzaklaşarak tatil beldelerindeki müstakil ev ve villalara taşınma eğilimi gözlenirken bu ilgiden en olumlu etkilenen bölge Ege oldu. Sahil bölgelerine tatil amaçlı gelen turistlerin son dönemde Türkiye’de ev sahibi olma isteğinin arttığı gözlenirken; Kuşadası, yerli ve yabancı ev sahiplerinin en çok ilgi gösterdiği sahil ilçesi olarak dikkat çekti.
Pandemi döneminin tüm dünyada ekonomik bir daralmaya ve sınırların geçici de olsa kapanmasına sebep olmasına rağmen 2021’in ilk çeyreğindeki veriler Türkiye’ye yatırım yapmakla ilgilenen ciddi bir yatırımcı profilinin varlığını gözler önüne seriyor. Uluslararası uçuşların tamamen açılmasının ardından bu ilginin artarak satış istatistiklerine yansıması sürpriz olmayacaktır. Tor Holding olarak Türkiye’de ev sahibi olmak isteyen herkesi 30 yılı aşkın tecrübesiyle müşterilerine gayrimenkul ve yatırım alanlarında en kaliteli hizmeti vermeyi amaçlayan uluslararası yatırım danışmanlığı şirketimiz Trem Global ile iletişime geçmeye davet ediyoruz.